Samenwerking met Boomkwekerijcentrum Wetteren

Burgemeester Albert, schepen Katrien en schepen Bram stelden vandaag samen met de Wetterse planteurs 9 nieuwe promotieborden aan de invalswegen voor. Wetteren wil zich zo profileren als plantengemeente én de vernieuwde samenwerking tussen het Boomkwekerijcentrum en het lokaal bestuur in de verf zetten. De samenwerking uit zich onder meer door de aankoop van 165 klimaatbomen bij Wetterse boomkwekers. Het lokaal bestuur bekijkt hoe het in de toekomst nog meer kan samenwerken met de Wetterse boomkwekers.

Lees verder onder de afbeelding

Boomkwekers in de kijker

Om Wetteren nog meer als dé plantengemeente te promoten, is er een vernieuwde samenwerking tussen het Boomkwekerijcentrum en Lokaal Bestuur Wetteren. De nieuwe promotieborden aan de invalswegen zetten de samenwerking met de boomkwekers in de kijker. De voorbije maanden staken de boomkwekers en het lokaal bestuur regelmatig de koppen bij elkaar. Het resultaat is onder andere de aankoop en aanplant van 165 klimaatbomen bij Wetterse boomkwekers.

Planten van hier

Voor de aanplantingen is er een afstemming tussen het lokaal bestuur en de siertelers en worden de planten altijd lokaal aangekocht. De aanbeveling om lokaal plantgoed aan te kopen geldt in de toekomst ook voor aannemers die werken voor het lokaal bestuur. Een win-win situatie waarbij siertelers hun kennis en ervaring delen met de teams van het lokaal bestuur. Wetteren bekijkt ook hoe het in de toekomst Wetterse boomkwekers en hun producten nog meer kan betrekken bij de aanleg en vernieuwing van groenperken en rotondes.

Plantengemeente

Al meer dan 175 jaar is Wetteren het centrum voor de sierteelt. De concentratie van boomkwekerijen is het hoogste van België en Boomkwekerijcentrum regio Wetteren telt meer dan 70 kwekers die samen op zowat 1000 hectaren duizenden soorten sierplanten in alle mogelijke vormen, kleuren en variëteiten telen. Het unieke karakter van onze streek is dankzij die grote variëteit: van klein plantgoed tot levensgrote bomen, coniferen en sierstruiken, fruitbomen en rozen, je vindt het allemaal in Wetteren.

Wat zijn klimaatbomen?

Klimaatbomen zoals esdoorn, els, eik, valse christusdoorn, sierappelboom, wilg, winterlinde, lijsterbes kunnen goed tegen droogte, wateroverlast en wind. Ze zijn ook beter bestand tegen ziektes en plagen. Klimaatbomen kunnen planten van bij ons zijn, maar dat is niet noodzakelijk.