Onderneming in de kijker: The Chocolate Factory

Volgens de meest recente cijfers zijn er in Wetteren maar liefst 2173 ondernemingen. Er is dus veel ondernemerschap en creativiteit aanwezig in onze gemeente. Denk maar aan de bakker om de hoek, horecazaken, de vele stielmannen tot de grotere ondernemingen op bedrijventerreinen.

Voor CD&V Wetteren zijn al deze ondernemers een belangrijke schakel in onze gemeenschap. Maar veel van deze ondernemers zijn misschien net zo goed bekend bij het grote publiek, daarom zetten we ze met plezier in de kijker. We starten met The Belgian Chocolate Factory.

Op het einde van de Peperstraat, op de grens met natuurgebied De Ham, ligt de KMO-zone Noorderdijk. Wij hebben er een afspraak met Helga De Ridder, zaakvoerder van “The Belgian Chocolate Factory”.
Sinds 2018 maken ze gezonde, allergenenvrije en vooral lekkere chocolade in Wetteren.

Dag Helga, gezonde én lekkere chocolade? Dat moet je even uitleggen.

In 2014 gingen twee ingenieurs op zoek naar een lekkere chocolade die iedereen kan eten. Hieruit is Magic Cholocates ontstaan: een Belgische chocolade die 100% natuurlijk, bio en vegan is. De chocolade is ook volledig allergenenvrij.
Mensen met een voedselallergie of diabetes kunnen dus zonder problemen genieten van onze chocolade.
We hebben drie belangrijke uitgangspunten: onze producten moeten gezond, diervriendelijk én duurzaam zijn.
Daarin zijn we redelijk uniek, en bovendien produceren we onze chocolade volledig zelf.
De cacaobonen worden geïmporteerd uit Peru (geteeld door een eerlijke coöperatieve) en worden hier vermaald en verwerkt. Al onze producten worden gemaakt met 100% plantaardige ingredienten zoals kokosbloesemsuiker. We trekken die visie ook door in onze verpakking: die is gemaakt van ecokarton met 25% gras.

En hoe kom je er op om dit als onderneming uit te bouwen?

Eerder toevallig eigenlijk. Zoals ik al zei zijn er twee ingenieurs gestart met de basisreceptuur in een klein winkeltje in Zelzate. Maar ze zagen het niet zitten om dit verder uit te bouwen. Zo zijn mijn man en ikzelf er eerder toevallig ingerold. En opeens ging het zeer snel. In november 2017 hebben we Magic Chocolate overgenomen, en eind 2018 waren we al verhuisd naar Wetteren. We hadden geen achtergrond in de voedingssector en zelfs niet in het ondernemerschap. Het was een sprong in het onbekende waar we ondertussen al veel uit geleerd hebben. Zo komen er heel wat regels en procedures kijken bij een voedingsbedrijf. We hebben een niche-product voor een specifieke markt, maar de zaken lopen goed.

Vanwaar de keuze om jullie te vestigen in Wetteren?

Wijzelf zijn van afkomstig uit Aalst, het eerste winkelpand lag in Zelzate. Wetteren lag mooi in het midden, en er was bedrijfsruimte beschikbaar. Het was niet echt een bewuste keuze maar achteraf gezien wel een zeer goede. Wetteren ligt echt wel heel centraal met de E40 en E17, wat enorm interessant is om klanten te bezoeken en te leveren. Alleen probeer ik de Scheldebrug net na de schooluren wat te vermijden 🙂

Hebben jullie problemen ondervonden door de coronacrisis?

Eigenlijk niet, we zagen zelfs een toename van de productie. We hebben wel wat schrik dat er misschien de komende periode problemen kunnen ontstaan met De levering van grondstoffen en ingrediënten.

Wat zijn de ambities?

We hebben nog heel wat groeipotentieel. Zo wensen we ook uit te breiden naar Wallonië, wat door corona wel wat vertraging heeft opgelopen. Maar we zien ook mogelijkheden in Nederland, Frankrijk en Scandinavië. Uiteraard wensen we ook ons productengamma nog uit te breiden, zo blijven we sterk inzetten op eigen onderzoek en ontwikkeling.

CD&V Wetteren wenst jullie alvast veel succes toe. Nog een laatste vraagje: waar is jullie chocolade verkrijgbaar?

We leveren voornamelijk aan winkels zoals bijvoorbeeld Bio-Planet. Maar we hebben ook een eigen webshop. Die vind je terug via www.magic-chocolates.be/shop