Afbeelding1

Stel je voor : je woont in Wetteren, je bent gay, maar je moet erover zwijgen!

Het Hongaarse parlement keurde een wet goed die de vrije meningsuiting aan banden legt en het gewone leven voor onze LGBTQ medemens in Hongarije onmogelijk maakt.

 

De Hongaarse premier Victor Orbán, die in uiterst rechtse middens de hemel wordt ingeprezen omdat hij, naar eigen zeggen, ‘de wil van het volk’ respecteert en uitvoert, heeft een uiterst omstreden wet laten goedkeuren in het Hongaarse parlement die ervoor zorgt dat holebi’s zonder meer gedegradeerd worden tot tweederangsburgers.

De wet houdt onder meer in dat er in publieke ruimtes niet meer mag gepraat worden over homoseksualiteit en geslachtsveranderingen in het bijzijn van kinderen, dat films en series waarin het thema aan bod komt (zoals Friends of Modern Family) enkel mogen getoond worden na 23 uur, dat leerkrachten het verbod krijgen om info te geven over andersgeaardheid en dat reclamecampagnes met koppels van hetzelfde geslacht niet meer kunnen.

De regeringsleiders van de BeNeLux namen het initiatief om de kwestie aan te kaarten bij de Europese Unie en kregen de steun van zowat alle landen van de Unie.

CD&V Wetteren sluit zich aan bij het protest tegen Orbán en veroordeelt elk land dat de rechten van holebi’s of andere minderheidsgroepen aan banden legt of met de voeten treedt.

Gelukkig leven we in België en maken we deel uit van een maatschappij waarin pers- en godsdienstvrijheid, politieke, culturele en seksuele vrijheden gegarandeerd zijn.

Hongaarse toestanden zijn, gelukkig maar, ondenkbaar in Wetteren en absoluut niet welkom!

 

Albert De Geyter
Gemeenteraadslid

CD&V Wetteren – 2015-2021